6e ME-dag in teken van verbinding

Een speciale dag voor én door mensen met ME/CVS *

Op 7 mei vindt de jaarlijkse ME-dag voor mensen met ME/CVS plaats. Ook dit jaar kunnen mensen weer terecht bij de Langerlust in Amsterdam voor een dag vol ontmoeting, uitwisseling en (h)erkenning. De dag heeft een ruim opgezet programma, zodat mensen tussendoor kunnen bijkomen. Ook partners en andere naasten zijn van harte welkom.

De ME-dag 2017 is een bijzondere gelegenheid om andere mensen met ME/CVS te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, (h)erkenning te vinden, en natuurlijk ook gezellig samen te zijn. Van 13.00 tot 17.00 uur bieden we een programma met twee sprekers en veel ruimte voor onderling contact.

Nieuw dit jaar is een hoek met stands van relevante belangenorganisaties, waar mensen langs kunnen gaan voor nadere informatie.

De ME-dag is gratis, maar aanmelden is gewenst. Dit kan via de site www.medag.nl/aanmelden.

Verbinding

Doel van de ME-dag is onderling contact en uitwisseling. Veel mensen met ME/CVS leven in een isolement, omdat ze te weinig energie of te veel pijn hebben om erop uit te kunnen. 20 tot 25% van de mensen met ME/CVS brengt hun leven zelfs (bijna) volledig op bed door.

De ME-dag houdt rekening met de beperkingen van mensen met ME/CVS: het programma is licht, maar interessant. Er zijn bedden en ligstoelen voor degenen die tussendoor even moeten bijkomen. Er is veel ruimte voor onderlinge ontmoeting.

Benefiet

De ME-dag is vanaf de start een benefiet geweest: iedereen draagt belangeloos bij aan de dag. De Langerlust stelt de locatie gratis beschikbaar en sprekers vragen geen vergoeding. Ook de ontwerper en de webdesigner leveren hun bijdrage voor nop.

De organisatie van de dag wordt volledig door vrijwilligers gedaan. Vaak zijn dit mensen met ME/CVS, wat hun bijdrage – vanwege hun beperkte energie – extra bijzonder maakt. Zo is de ME-dag werkelijk een dag voor én door mensen met ME/CVS!

Wereld ME/CVS-dag

Op 12 mei is het internationale ME/CVS-dag. Deze dag wordt internationaal gevierd sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1992 ME/CVS erkende als een lichamelijke ziekte.

In 2012 is Sonja Silva begonnen met de jaarlijks Wereld ME-dag Benefiet in Nederland. De ME/CVS Stichting Nederland heeft dit jaar het stokje van haar overgenomen.

* ME/CVS: Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom. ME/CVS is een chronische, complexe ziekte met zeer diverse symptomen en ingrijpende gevolgen op het leven. Mensen met ME/CVS zijn uitgeput vermoeid, herstellen (zeer) langzaam van inspanning, hebben vaak spierpijnen en ervaren cognitieve problemen. Genezing is nog niet mogelijk, soms geven medicijnen verlichting. ME/CVS heeft een onvoorspelbaar en grillig verloop: elke dag kan anders zijn.

Tags: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

 

Deel deze pagina: